Dietetyk

Umów wizytę 12 342 81 80

Dietetyk

  • Na czym polega praca z dietetykiem?

Podstawą działania z każdym pacjentem, jest edukacja żywieniowa. Dlaczego? Najważniejszym elementem współpracy, jest stworzenie więzi między pacjentem a specjalistą, budowanie zaufania i rzetelne przekazywanie wiedzy, która będzie owocowała skuteczną i rzetelną terapią. Utrata kilogramów, poprawa wyników diagnostycznych, lepsze samopoczucie, czy łagodzenie objawów chorób dietozależnych, to tzw. „efekty uboczne” zmian, jakie następują w życiu każdego pacjenta, podczas pracy z dietetykiem. Podstawą jest wdrażanie trwałych i zdrowych nawyków żywieniowych, które oddziałują na każdej płaszczyźnie życia pacjenta.

  • Pierwsze spotkanie

Przeprowadzany jest wywiad żywieniowy, dotyczący nawyków pacjenta oraz jego rytmu dnia. Jeśli pacjent posiada aktualne wyniki badań lub historię choroby, jest proszony o przyniesienie ich ze sobą. Wywiad żywieniowy, stanowi kartotekę pacjenta, do której w kolejnych etapach współpracy, będą dołączane kolejne analizy składu ciała i wyniki badań diagnostycznych dostarczanych przez pacjenta. Na podstawie kwestionariusza żywieniowego, dietetyk będzie mógł ułożyć jadłospis oraz odpowiednie zalecenia żywieniowe. Pod koniec trwającego ok. godziny spotkania wykonywana jest analiza składu ciała i ustalane są wspólne cele, dotyczące przyszłej terapii.

  • Odbiór jadłospisu

Po analizie dostarczonych informacji, wyników badań i wniosków z wywiadu dietetyk przystępuje do ułożenia jadłospisu. Stworzenie kompletnego planu żywieniowego zajmuje zazwyczaj ok. 7 dni. Po tym czasie pacjent zapraszany jest na wizytę w trakcie, której do odbieranego jadłospisu udzielana jest praktyczna instrukcja pomagająca efektywnie wdrożyć go w życie. Obok właściwej motywacji pacjenta bardzo istotnym elementem niezbędnym do realizacji nowego planu jest wsparcie udzielane przez naszego dietetyka. Specjalista pozostaje do dyspozycji pacjenta zarówno drogą telefoniczną jak mailową, co w praktyce pomaga zwiększyć komfort realizowanej terapii i pomaga w uniknięciu błędów. Czas przewidziany na spotkanie związane z przekazaniem jadłospisu to ok. 30 min.

  • Pierwsza wizyta kontrolna

Pierwsza wizyta kontrolna odbywa się po trzech tygodniach od dnia odebrania jadłospisu. Przeprowadzana jest wówczas analiza składu ciała i porównywanie wyników z wydrukiem otrzymanym podczas pierwszej wizyty. Dietetyk określa postępy i bada zmiany w składzie ciała. Wdrażane są kolejne zasady zdrowego żywienia oraz korygowanie dotychczasowych błędów. Pacjent otrzymuje nowe przepisy, które wymagają już większej samodzielności. Dzięki przekazanym wcześniej informacjom, pacjent potrafi szacować kaloryczność większości posiłków i wie, jakie jest jego zapotrzebowanie energetyczne. Na wizycie kontrolnej ustalane są kolejne cele, które pacjent chce osiągnąć. Czas spotkania to ok. 30 min.

  • Kolejne wizyty kontrolne.

Podczas całej współpracy pacjenta z dietetykiem, obie strony mogą pozostawać w ciągłym kontakcie. Gdyby pacjent miał jakieś pytania, wątpliwości lub zastrzeżenia do jadłospisu, dietetyk zobowiązuje się na bieżąco zmienić plan żywieniowy. Na następnych spotkaniach kontrolnych, które odbywają się co 3  tygodnie, ocenia się postępy pacjenta, zarówno w edukacji żywieniowej, jak i analizowane są zmiany w jego składzie ciała. Pacjent za każdym razem otrzymuje nowe przepisy i staje się już coraz bardziej samodzielny.

 

Oferta dietetyczna Open Medical

– redukcja masy ciała

– zdrowe przytycie

– dieta dla sportowców

– przyrost masy mięśniowej

– redukcja tkanki tłuszczowej

– sposób na płaski brzuch

– przygotowanie do startów w zawodach

– zmiana nawyków żywieniowych

– żywienie kobiet w ciąży

– dieta dla przyszłych rodziców

– naturalne wspomaganie płodności

– poprawa profilu lipidowego

– zmniejszenie ryzyka chorób sercowo – naczyniowych

– dieta dla osób z zespołem jelita drażliwego

– walka z cukrzycą

– żywienie dla osób z niedoczynnością tarczycy

– dieta w Hashimoto

– profilaktyka nadciśnienia

– zapobieganie miażdżycy

– poprawa wyników diagnostycznych

– żywienie w zespole policystycznych jajników

– dieta dla osób z insulinoopornością

– modelowanie sylwetki.

 

Dietetycy

dietetyk mgr inż. Urszula Zwierczyk

SPECJALIZACJA

  •         Dietetyk ogólny
  •         Dietetyk kliniczny
  •         Dietetyk sportowy
  •         Dietetyk dziecięcy
  •         Dietetyk kobiet ciężarnych

Ukończone kursy i szkolenia:

  •   Dietetyka sportowa
  •   Żywienie w chorobach tarczycy
  •   Nutrigenomika w praktyce dietetyka

 

Staże i Praktyki w gabinetach dietetycznych działających na terenie małopolski (Kraków, Nowy Sącz, Limanowa) oraz w Warszawie

Praktyki w szpitalach działających na terenie małopolski (Kraków, Limanowa)

Prowadzenie Dietetycznego Koła Naukowego

Udział w Konferencjach Naukowych oraz olimpiadach dietetycznych

 

Poradnia rehabilitacyjna Kraków
Rehabilitacja Kraków

Nasi Partnerzy